Śledzie z plackami ziemniaczanymi i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Odcisnąć płyn, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, majeranek, olej i jajka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje masy, formując placki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 20 minut, po czym obrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.
2.Sałatę opłukać, ułożyć w misce, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wymieszać olej, ocet, odrobinę zimnej wody, sól i pieprz, polać sałatkę. Śledzia odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić na kawałki. Gorące placki ułożyć na talerzu. Na nich ułożyć kawałki śledzia i sałatkę. Udekorować kleksem śmietany i koperkiem.
Komentarze