Śledzie z plackami ziemniaczanymi i sałatką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja propozycja na piątkowy, bezmięsny obiad :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w occie
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki
    3 łyżki oleju
    5 pomidorków koktajlowych
    1 op.miksu sałat z marchewką
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    po 1 łyżce octu winnego i oliwy
    cukier, majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śledzie z plackami ziemniaczanymi i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Odcisnąć płyn, dodać startą na tarce o małych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, majeranek, olej i jajka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje masy, formując placki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 20 minut, po czym obrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut.
  • 2. Sałatę opłukać, ułożyć w misce, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wymieszać olej, ocet, odrobinę zimnej wody, sól i pieprz, polać sałatkę. Śledzia odsączyć z nadmiaru zalewy, pokroić na kawałki. Gorące placki ułożyć na talerzu. Na nich ułożyć kawałki śledzia i sałatkę. Udekorować kleksem śmietany i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować