Ciasto:
1kg.mąki pszennej
1łyżeczka soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50mil oleju rzepakowego lub innego
bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)
Pierogi z "plackami ziemniaczanymi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie ziemniaki,cebulę obieramy,trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.Do utartych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną,wbijamy jajka,doprawiamy do smaku.Na patelni rozgrzewamy olej,smażymy chrupiące placki.Placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju,przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach,dodajemy podsmażony,pokrojony w drobną kostkę boczek,dokładnie mieszamy,sprawdzamy smak.Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka chwil od wypłynięcia.W rondelku rozgrzewamy klarowane masło,dodajemy koperek i natkę pietruszki (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach polewamy masłem.Do pierogów można dodać gęstej kwaśnej śmietany.SMACZNEGO.
Komentarze