Świetne, sycące warzywne danie. Danie smakuje moim dzieciom oraz mężowi, uwielbiają jak placki nasiąkną sosem z leczo.
60 min
Składniki:
Na leczo:
2-3 kabaczki (cukinia)
2 papryki czerwone
3 pomidory
4 marchewki
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
Ok 2-3 pętka kiełbasy (nie musi być, może być to danie typowo wegetariańskie)
Sól, pieprz
Jak ktoś ma dostęp to dobrze jest dodać drobniutko pokrojony lubczyk oraz liście selera
Na placki ziemniaczane:
ok 1 kg ziemniaków
2 jajka
mąka
4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
Leczo z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy w kostkę cebulę i lekko podsmażamy żeby się zeszkliła (nie rumienimy).
2.Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory, marchewkę pokrojoną w plastry lub kostkę (jak kto woli), pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię.
Do warzyw dolewamy trochę wody (ok 100 ml)
Dusimy do miękkości ok 30 min
3.W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane.
Ścieramy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Dobrze jest odleć wodę z ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę (na oko, nie za dużo), sól i pieprz.
Smażmy na oleju do zrumienienia.
4.Do leczo dodajemy przecier, podsmażoną kiełbasę (opcjonalnie) i dopiero doprawiamy.
Jeżeli sos jest za rzadki można trochę go zagęścić mąką.
Komentarze