Gulasz z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 5 minut.
Wierzch posypać natką.
Komentarze