Gulasz z plackami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Teraz z końcem lata warzywa są najsmaczniejsze. Jędrne, kolorowe, pełne witamin. Uwielbiamy placki ziemniaczane a do nich kolorowy warzywny gulasz.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • GULASZ: bakłażan

    cukinia żółta

    papryka zielona

    cebula

    1 puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    łyżeczka ziół prowansalskich, kminu

    1/2 łyżeczki oregano

    2 ząbki czosnku

    oliwa z oliwek 2 łyżki

    sól i pieprz do smaku

    papryczka chlili

    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    PLACKI: 500 g ziemniaków
    cebula
    2 jaja
    sól i pieprz

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z plackami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z gulaszem 1. PLACKI: Obrać ziemniaki i zetrzeć na małych oczkach. Przełożyć na sitko. tak aby, woda z ziemniaków spływała do miski. Na dnie osiądzie skrobia. Zlać wodę a skrobię przełożyć do utartych ziemniaków. Zetrzeć cebulę na tarce, wbić jaja, doprawić solą i pieprzem. Smażyć małe placuszki na złoto na średnim ogniu.
    Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz, następnie dodać paprykę, cebulę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać pomidory, zioła prowansalskie, kmin i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 5 minut.
    Wierzch posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować