Śledzie z cebulą, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pomidorowym

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Stosunkowy szybki sposób na przygotowanie śledzi na świąteczny stół. Jeśli w wirze przygotowań zapomnicie "nastawić" śledzie na gryzienie , ten przepis jest idelany, ponieważ można przygotować go 23 grudnia i na kolację wigilijną będę ideane, zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania śledzi w oleju
    1 puszka krojonych pomidorów
    3-4 cebule
    3 ogórki konserwowe
    3-4 duże kawałki papryki konserwowej
    2 łyżki oleju
    50 ml zalewy z ogórków konserwowych
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z cebulą, ogórkiem i papryką konserwową w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wyjąć z opakowania, ułożyć na sicie i zostawić tak na około 12 godzin. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na średniej wielkości kawałki.
  • 2. Cebulę pokroić w pół plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszklić. Następnie dodać 3-4 łyżki wody, zmniejszyć ogień i dusić. Gdy cebula będzie na wpół miękka, wlać zawartość puszki. Dusić do odparowania płynu i całkowitej miękkości cebuli. Doprawić do smaku solą,ostudzić zupełnie.
  • 3. Paprykę i ogórki pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski, dodać zawartość patelni, wymieszać. Dołożyć pokrojone śledzie, wlać zalewę i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować