Śledzie w sosie pomidorowym z papryką i cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne śledzie marynowane w sosie pomidorowym z papryką konserwową, cebulą, gorczycą i przypawami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g śledzi marynowanych,
    1 cebula duża,
    2 ząbki czosnku,
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
    sól do smaku,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka kurkumy,
    1 łyżka gorczycy,
    pół łyżeczki ostrej papryki.
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    Kilka łyżek oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos pomidorowy

Śledzie w sosie pomidorowym z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i chwilkę podsmażamy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i wlewamy do cebuli, dusimy na małych ogniu.

    Paprykę konserowową kroimy w paseczki i dodajemy do patelni. Wrzucamy również liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz. Przyprawiamy do smaku. Dusimy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    Filety śledziowe kroimy w zgrabne paski. Do słoika na przemian wykładamy troszkę śledzi i polewamy kilkoma łyżkami sosu. Na końcu powinien znaleźć się sos.

    Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce.


    Smacznego ;)

Porady

Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Śledzie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować