Smaczna propozycja na podanie tradycyjnego śledzia
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
4 solone płaty śledziowe
Po 1 marchewce i pietruszce
Kawałek pora i selera
1 duża cebula
2 plastry papryki konserwowej
Pół puszki groszku
Kilka gałązek natki pietruszki
3 łyżki żelatyny z przyprawami
1 litr wody
Sól
Pieprz
Śledzie w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, cebulę przekroić na pół i opalic nad ogniem (ja do wywaru dodaję w lupinach). Wszystkie warzywa zalać wodą z dodatkiem soli. Gdy będą miękkie, odcedzić wywar, dodać do niego żelatynę, mieszać aż sie rozpuści ale nie gotować. Na półmisku układamy pokrojone w kawałki śledzie, ozdabiamy groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i natka pietruszki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Do galarety możemy użyć innych warzyw np. Kukurydzy czy marchewki z wywaru
Komentarze