Śledzie w galarecie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna propozycja na podanie tradycyjnego śledzia

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 solone płaty śledziowe
    Po 1 marchewce i pietruszce
    Kawałek pora i selera
    1 duża cebula
    2 plastry papryki konserwowej
    Pół puszki groszku
    Kilka gałązek natki pietruszki
    3 łyżki żelatyny z przyprawami
    1 litr wody
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, cebulę przekroić na pół i opalic nad ogniem (ja do wywaru dodaję w lupinach). Wszystkie warzywa zalać wodą z dodatkiem soli. Gdy będą miękkie, odcedzić wywar, dodać do niego żelatynę, mieszać aż sie rozpuści ale nie gotować. Na półmisku układamy pokrojone w kawałki śledzie, ozdabiamy groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i natka pietruszki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Do galarety możemy użyć innych warzyw np. Kukurydzy czy marchewki z wywaru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować