Śledż solony w occie i winie

4.5 (193 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

rewelacyjny smak, kto spróbował, prosi o przepis

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sledzi solonych np. litewskich
    Mleko
    800 ml wody
    200 ml octu 10%
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    9 ziaren kolorowego pieprzu
    1 płaska łyżeczka gorczycy
    Sól do smaku
    4-5 łyżeczek cukru
    4 duże cebule
    200 ml białego wina Ciociosan
    4 łyżki oliwy
    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledż solony w occie i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sledzie z beczki wypatroszyć,oczyścić,pokroić w dzwonka,ostrożnie ściągnąć skórę i ciemną błonkę ze środka,opłukać,namoczyć ok 2godz w zimnej wodzie,potem odlać wodę a zalać mlekiem na ok.2 godz.Przepłukać wodą.

    Zagotować 800ml wody i 200ml octu 10% z 2 listkami laurowymi,5 ziarnami ziela angielskiego,9 ziaren kolorowego pieprzu,1 płaską łyżeczką gorczycy,solą do smaku, 4-5 łyżeczkami cukru,oraz 4 duże cebule pokrojone w krążki.Gotować wolno,aż cebula zmięknie.Schłodzić.Do zimnej zalewy dodać 200 ml białego wina Ciocosan i 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z połowy cytryny.
    W słoju na dno włożyć trochę cebuli,śledzie,cebula i tak do wyczerpania produktów.Na wierzchu ma być , zalać całość zalewą.Zakręcić słoik i wynieść w chłodne miejsce.Można trzymać do 2 tygodni.

Porady

radzę zrobić podwójną porcję, bo znikają zbyt szybko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować