śledzie w occie często je robię, są świetną bazą do innych potraw, a też rewelacyjnie sprawdzą się same... a na imprezie nie może ich zabraknąć...lekko kwaśne, przełamane słodyczą, polecam wypróbować
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg śledzi matiasów,
1 cebula,
2 szklanki wody,
100 ml octu,
3 łyżki cukru,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
pół łyżeczki gorczycy,
2 listki laurowe,
Śledzie w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy kilka godzin z dodatkiem mleka, kilka razy odlewając wodę, w tym czasie przygotowujemy naszą zalewę do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, przyprawy (nie solimy ponieważ śledzie są słone) i zagotowujemy... zalewę gotową musimy wystudzić...
teraz kroimy naszą cebulkę w piórka,
śledziki kroimy na mniejsze kawałki takie 4 cm i układamy w słoiku warstwę śledzi trochę cebulki i tak na przemian, a na koniec zalewamy zimną zalewą... zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 2-3 dni, przechowywać w lodówce do 3 tygodni....
Komentarze