Sernik solony karmel

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik solony karmel

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (spód):
    - 1 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 kostki masła schłodzonego,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
    - 2 łyżki kakao,
    - szczypta soli.
    Masa serowa:
    - 1 kg twarożek sernikowy (wiaderko),
    - 5 dużych jajek,
    - 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku),
    - 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
    - 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego).
    Solony karmel:
    - 1/2 kostki masła,
    - szklanka cukru,
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%
    - 1 łyżeczka soli gruboziarnistej świeżo zmielonej.
    Dodatkowo:
    - solony popcorn w torebce do mikrofalówki,
    - 1 baton/kawałki batoników typu Snickers,
    - solone precelki.
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik solony karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy ok. 27 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki. Wstępnie podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier i pastę waniliową, mieszamy. Sprawdzamy czy jest w miarę słodkie. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Na sam koniec dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Jeśli tak - możemy już wyjąć. Jeżeli nie - pieczemy dalej ok. 15 min. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Pod ciężarem szkła sernik nam równomiernie opadnie. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
    Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Podgrzewamy go na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową. Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę (ostrożnie, bo sos będzie skwierczeć). Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy jeszcze ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos możemy przelać przez sitko, aby wyłapać wszystkie nie do końca wymieszane grudki. Przelewamy do słoiczka. Gorący sos jest płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę.
    Na sernik wylewamy solony karmel lekko po wystygnięciu i zgęstnieniu, na to kładziemy popcorn, batoniki i precelki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sola

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować