Śledź po sułtańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebulę z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktoś koniecznie musi to może dodac sól ale naprawdę odrobinkę żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaję. Jeśli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.
Komentarze