Śledź po sułtańsku

  • wyświetlono: 1441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jedna z moich ulubionych wersji tej ryby. Polecam wszystkim, którzy lubią słodko kwaśne dania.

caroline1983
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- podwójne płaty śledziowe w occie: 4 sztuki
- rodzynki: 1 sztuka
- średnie cebule (ładnie wygladaja czerwone): 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy czubate: 4 łyżeczki
- świeżomielony pieprz do smaku: 1 sztuka
- olej/oliwa: 0.25 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź po sułtańsku

  • 1. Rodzynki namoczyć (zalać gorącą wodą na 15 min). Cebule obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać odcedzone rodzynki i pieprz (odrobinę), chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i 1/3 szklanki wody. Zagotować. I ostudzić. Śledzie pokroić w grubą kostke tak ok. 1,5x1,5 cm. Układać warstwami śledzia i cebulę z rodzynkami. Pierwszą i ostatnią warstwę układamy z cebuli z rodzynkami. Odstawić przynajmniej na 1 noc żeby sie przegryzło. W smaku takie śledzie wychodzą słodko-kwaśne. Jesli ktoś koniecznie musi to może dodac sól ale naprawdę odrobinkę żeby nie popsuć smaku. Ja nie dodaję. Jeśli koncentrat jest bardzo kwaśny to leciutko można posłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybarodzynkiWigiliakomuniaboże narodzenieślubimprezypodwójne płaty śledziowe w occieśrednie cebule

Komentarze

Podobne przepisy

śledź

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowany śledź po szwedzku.

Tę przystawkę należy przyrządzić...

Śledź po cygańsku

Dodane przez: aga81

ŚLEDŹ PO CYGAŃSKU

Wyśmienicie nadają się na świąteczny...

Śledź po kaszubsku

Dodane przez: smak i uczucie

śledź po kaszubsku

przepis na smaczne śledzie

śledż po japońsku

Dodane przez: buciol78

Śledź po japońsku

w wersji śląskiej.Polecam

śledź po grecku

Dodane przez: edytakkk

Śledź po grecku

Idealne na przystawkę

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE