Śledź po japońsku

  • wyświetlono: 1403 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna potrawa w eleganckim wydaniu

tosmakuje
  • 120min

Składniki

3 płaty matiasa
5 jajek ugotowanych na twardo
pół zielonej papryki
100g twardego żółtego sera
2 duże korniszony
mały słoik pieczarek marynowanych
3/4 szklanki mleka
2 łyżki majonezu + kilka łyżeczek do dekoracji
mielona słodka papryka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź po japońsku

  • 1. Śledzie ułożyć w płaskim naczyniu, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie krótko opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozciąć wzdłuż na pół, aby uzyskać 6 podłużnych płatów ryby.
  • 2. Ser, paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pieczarki i dwa jajka drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
    Sałatką napełniamy małe miseczki. Na wierzchu układamy porcję zwiniętego śledzia, do której wkładamy połówkę jajka. Dekorujemy majonezem i szczyptą mielonej papryki.

Porady

Potrawa będzie się prezentowała równie elegancko, jeśli zamiast małych miseczek podamy ją na półmisku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybadanie świąteczneWigiliaśledźwegetariańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po japońsku

Dodane przez: teresa-kr

Ryba po japońsku

Potrawa doskonała na imprezy towarzyskie...

image-02h33n4

Dodane przez: ArturZ

RYBA PO JAPOŃSKU

Pwnie z Japonią ma niewiele wspólnego...

śledź po gdańsku

Dodane przez: wiesiołek

Śledź po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku w moim wydaniu,...

Kapusta po japońsku

Dodane przez: IlonaJ

Kapusta po japońsku

Ulubiona potrawa mojego męża.

Śledzie po japońsku.

Dodane przez: Słodko Słodka

Śledzie po Japońsku

To już propozycja bardziej świąteczna.

Śledź po sułtańsku

Dodane przez: caroline1983

Śledź po sułtańsku

Jedna z moich ulubionych wersji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE