Ciasto czekoladowe z ptasim mleczkiem

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto przyciągnie uwagę każdego gościa. Przygotowanie jest banalnie proste i mało pracochłonne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki kakao

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    4 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    6 łyżek cukru

    Do przełożenia ciasta:
    2 galaretki cytrynowe
    250 g mascarpone
    ptasie mleczko waniliowe (1op)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagotować masło, cukier, kakao i wodę. Ostudzić.
    Do zimnej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i krótko zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, lekko wmieszać w masę.
    Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego payczka
  • 2. Przełożenie:
    1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Powoli wlewać do mascarpone i miksować pulsacyjnie na wolnych obrotach do połączenia.
    Odciąć około 0,5 cm ciasta z góry, dół ułożyć w formie i wylać na niego masę mascarpone. Poukładać rzędami ptasie mleczko, odstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku, wylać na ciasto i odstawić do stężenia. Na stężałą galaretkę pokruszyć ścięty wierzch ciasta.
  • 3. Polewa:
    W garnku rozpuścić masło z cukrem. Dodać mleko i kakao, wymieszać i przestudzić.
    Równomiernie wylać na wierzch ciasta

Porady

Można użyć także innych rodzajów galaretek, na przykład pomarańczowej czy jagodowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować