Ciasto czekoladowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagotować masło, cukier, kakao i wodę. Ostudzić.
Do zimnej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i krótko zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, lekko wmieszać w masę.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut do suchego payczka
2.Przełożenie:
1 galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Powoli wlewać do mascarpone i miksować pulsacyjnie na wolnych obrotach do połączenia.
Odciąć około 0,5 cm ciasta z góry, dół ułożyć w formie i wylać na niego masę mascarpone. Poukładać rzędami ptasie mleczko, odstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku, wylać na ciasto i odstawić do stężenia. Na stężałą galaretkę pokruszyć ścięty wierzch ciasta.
3.Polewa:
W garnku rozpuścić masło z cukrem. Dodać mleko i kakao, wymieszać i przestudzić.
Równomiernie wylać na wierzch ciasta
Porady
Można użyć także innych rodzajów galaretek, na przykład pomarańczowej czy jagodowej
Komentarze