SEZAMOWY BAKŁAŻAN Z LIMONKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku danie jednogarnkowe z orientalną nutą.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    2 duże bakłażany
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 limonki
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki mielonej
    ok. 2 cm świeżego imbiru
    2 łyżki ziaren sezamu
    papryka ostra mielona
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sezamowy bakłażan z limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę, bez obierania ze skóry. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Dodajemy sól oraz wędzoną paprykę i mieszamy. Obieramy ze skóry czosnek oraz imbir i dodajemy po chwili do bakłażanów - czosnek przeciśnięty przez praskę, a imbir starty na tarce. Następnie dodajemy pomidory w puszce, podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sok z limonki oraz sezam. Doprawiamy papryką ostrą mieloną oraz solą. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Limonka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować