Krem marchewkowy z przyprawami korzennymi i limonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, syty i rozgrzewający krem marchewkowy z przyprawami korzennymi. Świetny na jesienne i zimowe dni. Podany z kleksem śmietany, grzankami lub krakersami sprawdzi się także na rodzinnym przyjęciu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1,5kg marchwi
    -2 cebule
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -kawałek świeżego imbiru
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka kuminu
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1.5 litra bulionu
    -1 łyżeczka brązowego cukru
    -1 łyżka soku z limonki
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem marchewkowy z przyprawami korzennymi i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, imbir zetrzeć na tarce (minimum łyżeczkę). Na średnim ogniu w dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać imbir, zmiażdżony czosnek i przyprawy, mieszać przez kilka minut, aż wydzieli się aromat, uważając, by przyprawy nie przypaliły się. Wlać gorący bulion oraz pokrojona w plastry marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20-30 minut).
    Zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę na krem. Dodać cukier, sok z limonki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Limonka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować