Ciasteczka sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.0,5 szklanki nasion sezamu uprażyć na suchej patelni, uwaga, by się nie przypaliły, mają się tylko leciutko przyrumienić i wydobyć z siebie aromat.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, schłodzonym sezamem i cukrami, dodać masło, jajo, zagnieść kruche ciasto.
Z całości odrywać niewielkie kawałki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w pozostałym (nieuprażonym) sezamie, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm.
Ciasteczka można odrobinę spłaszczyć dłonią, ale tylko troszkę.
Czynność powtarzać do wykończenia ciasta i sezamu.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 - 22 minut (funkcja góra - dół bez termoobiegu) do zyskania blado złotego koloru.
Komentarze