ciasteczka sezamowe

4.92 (197 ocen)

  • 35 min

Takie proste, takie szybkie, że zrobienie ich możemy powierzyć dzieciakom :)

  • 35 min

Składniki:

  • 100 gramów miękkiego masła
    0,5 szklanki nasion sezamu
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru (świetny będzie brązowy)
    1 łyżka cukru z wanilią
    1 jajo
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    1/3 szklanki sezamu do obtaczania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.92 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. 0,5 szklanki nasion sezamu uprażyć na suchej patelni, uwaga, by się nie przypaliły, mają się tylko leciutko przyrumienić i wydobyć z siebie aromat.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, schłodzonym sezamem i cukrami, dodać masło, jajo, zagnieść kruche ciasto.
    Z całości odrywać niewielkie kawałki, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w pozostałym (nieuprażonym) sezamie, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm.
    Ciasteczka można odrobinę spłaszczyć dłonią, ale tylko troszkę.
    Czynność powtarzać do wykończenia ciasta i sezamu.
    Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 - 22 minut (funkcja góra - dół bez termoobiegu) do zyskania blado złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować