Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Sezonowa zupa krem z kalafiora, pora oraz pokrzywy. Pokrzywa, niezbyt często wykorzystywana w kuchni, wzbogaca potrawę o wartości odżywcze, oryginalny aromat, a także nadaje zupie kolor.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 większy kalafior (650 g)
    1 nieduży por (200 g)
    150 g selera naciowego
    1 większa biała cebula (100 g)
    50 g pokrzywy
    8 szklanek bulionu warzywnego
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    100 g serka topionego (np. Gouda)
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki prażonych ziaren sezamu białego
    ½ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy 1. W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojony por i seler, posiekaną pokrzywę oraz obraną i posiekaną cebulę. Wsypać chilli, gałkę muszkatołową i kardamon. Całość smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy 2. Następnie dołożyć drobno pokrojony kalafior, wsypać słonecznik i sezam. Składniki jeszcze chwilę podgrzewać, po czym zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 – 30 min (do miękkości składników).
  • Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy 3. Do zawartości garnka dodać serek i podgrzewać, aż się rozpuści. Zawartość garnka zblendować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem ponownie podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować