Sezonowa zupa krem z kalafiora, pora oraz pokrzywy. Pokrzywa, niezbyt często wykorzystywana w kuchni, wzbogaca potrawę o wartości odżywcze, oryginalny aromat, a także nadaje zupie kolor.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 większy kalafior (650 g)
1 nieduży por (200 g)
150 g selera naciowego
1 większa biała cebula (100 g)
50 g pokrzywy
8 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
100 g serka topionego (np. Gouda)
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki prażonych ziaren sezamu białego
½ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zupa krem z kalafiora, pora i pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojony por i seler, posiekaną pokrzywę oraz obraną i posiekaną cebulę. Wsypać chilli, gałkę muszkatołową i kardamon. Całość smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć drobno pokrojony kalafior, wsypać słonecznik i sezam. Składniki jeszcze chwilę podgrzewać, po czym zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 – 30 min (do miękkości składników).
3.Do zawartości garnka dodać serek i podgrzewać, aż się rozpuści. Zawartość garnka zblendować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem ponownie podgrzać.
Komentarze