Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

  • wyświetlono: 74731 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 1

Moja inspiracja na makowiec zawijany według przepisu Magdy Gessler. Makowiec zawijany to tradycyjne ciasto na świąteczny stół, ale polecam upiec go także bez okazji - smakuje wyśmienicie! Sekretem wypieku jest dobrze zmielony mak i dokładne przygotowanie - makowiec zawijany powinien być zwarty, aby ładnie się kroił.

Beata07

Składniki

50 dag mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
150 g masła
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:
50 dag maku
1 litr mleka
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu
orzechy
rodzynki
skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

  • 1. Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.
  • 2. Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość.
  • 3. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł.
  • 4. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak. Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie.
  • 5. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemakmakowiecdrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Dodane przez: Kjopka

Makowiec zawijany

Został przygotowany z myślą a świętach.

image-0annrdl

Dodane przez: beniawojt

Makowiec zawijany z lukrem

Ciasto pachnące , miodem , bakaliami...

Jasny zawijany makowiec z masą z białego maku i migdałów

Dodane przez: Violetka76

Jasny zawijany makowiec z masą z białego...

Biały mak jest o wiele smaczniejszy...

Makowiec zawijany inaczej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec zawijany inaczej

Moja mała wariacja na temat tradycyjnego,...

Makowiec

Dodane przez: mariwanna

Makowiec

Pyszny makowiec z bakaliami. Esencja...

Makowce

Dodane przez: Kasia84

Makowiec

Tradycyjny makowiec znany wielu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE