Seromakowiec z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

wyborne ciasto na wyjatkowe okazje

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    230 g masła

    5 łyżek cukru

    5 żółtek

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2,5 szklanki mąki pszennej

    2 łyżki kakao

    Masa serowa:

    500 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie

    250 g serka ricotta

    1 duże jajko

    100 g cukru

    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

    Warstwa makowo – kokosowa:

    5 białek

    szczypta soli

    ½ szklanki cukru

    140 g maku

    100 g wiórków kokosowych

    Ponadto:

    2 puszki brzoskwiń w syropie, ok 250 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Seromakowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.

    Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

    Masa serowa:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

    Warstwa makowo – kokosowa:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką.



    Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.



    Blachę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Podpiec w temperaturze 180 st C przez około 15-20 minut.

    Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie wylać masę serową. Na masę serową wyłożyć warstwę makowo – kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta z lodówki.

    Piec około 60 – 70 minut w temperaturze 175 st C bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ricotta Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować