Seromakowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z nich kule, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Warstwa makowo – kokosowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki.
Blachę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Podpiec w temperaturze 180 st C przez około 15-20 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, następnie wylać masę serową. Na masę serową wyłożyć warstwę makowo – kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta z lodówki.
Piec około 60 – 70 minut w temperaturze 175 st C bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Komentarze