Seromakowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto na świąteczny stół, lub inne okazje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    mąka -1,5 szkl
    cukier -mniej niż pół szkl
    proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
    żółtka -2 szt
    masło -125 g
    cukier waniliowy -1 opak
    Masa makowa:
    masa makowa - 850 g
    białko jaj - 1 szt
    jajka - 3 szt
    aromat rumowy - kilka kropli
    mąka ziemniaczana - 36 gram ( 3 łyżki )
    Masa serowa:
    1,5 kg- sera białego trzykrotnie zmielonego
    150 g - masła
    1,5 szklanki cukru
    budyń śmietankowy - 1 opak ( 64 g )
    kilka kropel aromatu
    6 - jajek
    Dodatkowo :
    wiórki kokosowe do dekoracji
    Polewa:
    150 g czekolady gorzkiej
    50 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać.
    Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Masa makowa:
    Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować.
  • 3. Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać.
    Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać.
    Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochu cukru, dalej ubijać, przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.
  • 4. Blachę o wymiarach 32 × 22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową.
    Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop.
  • 5. Polewa:
    Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia.
    Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować