Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką
- wyświetlono: 2538 |
- dodany do książki kucharskiej: 4 |
- polecenia: 0
Pełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z nich powidła, sosy, serniki które obowiązkowo posypuję maślaną migdałową kruszonką , ale nie jest to zwykła kruszonka! Gdy tylko wkładam ten sernik do piekarnika, czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, zapach słonecznego lata! Mój autorski przepis.
12 porcje
65min PT65M
Łatwy
Składniki
Tortownica 26 cmSkładniki:
Sernik:
75 dag mielonego twarogu
4 duże wiejskie jajka
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
1 cukier z wanilią
1 budyń śmietankowy
6-8 sztuk ciemnych śliwek
1 łyżka suchego maku
Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki brązowego cukru muscovado
12 dag zimnego masła 82%
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką
- 1.
Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu.
Na obrzeżach sernika rozsypać dookoła łyżkę suchego maku. Przygotować kruszonkę i nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół. - 2.
Kruszonka:
W misce połączyć mąkę pszenną i mielone na pył migdały oraz brązowy cukier, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, całość rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę, posypać sernik, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Podobne przepisy
Dodane przez: Babcia Tereska
PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszoną....
Dodane przez: slodkoipieprznie
Migdałowe ciasto ze śliwkami i bezą
Migdałowe ciasto wypełnione podwójną...
Komentarze