SERNIK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienny serniczek. W całym domu pachnie śliwkami podczas pieczenia

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera dwukrotnie zmielonego
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kostka masła
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki - u mnie pszenna
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mleka
    opakowanie herbatników petit beurre
    1/2 kg śliwek
    kruszonka:
    120 g mąki
    60 g cukru
    60 g masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Na wierzch układamy połówki śliwek przecięciem do góry. Z podanych składników robimy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować