Sernik ze śliwkami

4.42 (211 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis wobec którego nie można przejść obojętnie. Idealne połączenie składników. Ciasto rozpływa się w ustach i pasuje do każdej okazji. Przepis otrzymany od koleżanki oczywiście z małymi moimi zmianami.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła

    ser:
    1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
    15 dag margaryny
    25 dag cukru
    6 jaj
    1 budyń śmietankowy
    pełna łyżeczka proszku do pieczenia

    polewa:
    1 galaretka wiśniowa
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    ½ szkl. śmietany
    ½ szkl. wody

    dodatkowo:
    50 dag śliwek kalifornijskich
    1 szkl. alkoholu (wódka lub spirytus u mnie spirytus na pół z przegotowaną i wystudzoną wodą)
Wystaw ocenę:

4.42 (211 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Alkohole

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut
  • 2. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 3. Ser: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, roztopioną i wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia. Na końcu lekko wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
    Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać masę serową. Piec 60 minut w temp. 150-160 stopni
  • 4. Polewa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekolady i śmietanę podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia. Dodać galaretkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • 5. Śliwki pokroić w kostkę i zalać na noc alkoholem. Odsączyć.
  • 6. Przełożenie: biszkopt-połowa kremu- ser-druga część kremu- śliwki-polewa

Porady

Ser zostawić w blaszce do wystudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kasza Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować