Klasyczny sernik z rodzynkami bez spodu to propozycja idealna na święta i nie tylko. Jest mięciutki, wilgotny, taki jak pieką nasze mamy czy babcie. Bardzo dobry i szybki do przygotowania, serdecznie polecam!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie lub twarogu z wiaderka
250 g drobnego cukru
100 g masła lub margaryny
7 jajek
cukier wanilinowy
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
2 garści rodzynek
30 g mąki krupczatki
kilka kropel aromatu do sernika
szczypta soli
cukier puder do posypania
Sernik z rodzynkami bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Przesiać mąkę ziemniaczaną razem z mąką pszenną. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Rodzynki powinny napęcznieć, następnie obtoczyć je w mące krupczatce. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrami na puszystą masę. Miksować na najwyższych obrotach miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać twaróg na przemian z mąkami. W tym momencie dodać rodzynki i kilka kropel aromatu do sernika, delikatnie wymieszać.
2.W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i wmieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do masy serowej. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Sernik piec w nagrzanym do 170 stopni C w funkcji góra - dół piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Na koniec sernik posypać cukrem pudrem.
Komentarze