Sernik królewski bez spodu z rodzynkami

4.88 (8 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik to jedno z ulubionych ciast mojej rodzinki, bardzo często serniczki goszczą na moim stole i to w różnych wersjach.
Wiemy, że przepisów na serniki jest około mnóstwo więc oto kolejny przepis na mój pyszny serniczek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ser trzykrotnie mielony 1kg,
    jajka 6 ,
    cukier 1 - 1,5 szkl,
    budyń śmietankowy 1,( bez cukru),
    masło 200 g,
    śmietana 3 łyżki,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki ,
    sok z 1/2 cytryny,
    rodzynki 1/2 szkl,

    Dodatkowo;
    tłuszcz do formy ,
    bułka tarta do formy,
    cukier puder ,
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik królewski bez spodu z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z żółtkami oraz cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami ser , budyń , mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.
    Do masy serowej już nie ucierając wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
    Do całości dodać sok z cytryny oraz rodzynki obtoczone wcześniej w mące pszennej.
    Tortownicę o wymiarach 25/ 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy wyrównać wierzch.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 70 - 80 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Rada; Rodzynki można namoczyć w alkoholu Czas przygotowania 40 minut+ czas pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować