Sernik z musem truskawkowym na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej przygotowujemy mus truskawkowy. Do blendera dajemy wyczyszczone i wymyte truskawki z cukrem i miksujemy na gładką masę.
2.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, układamyna niej biszkopty. Do większej miski przekładamy zmielony ser, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i miksujemy razem. Następnie dodajemy jajka (stopniowo po jednym) i cały czas krótko (do połączenia się składników – około 10 sekund ) miksujemy. Jak wszystkie składniki się połączą przekładamy masę serową do wyłożonej papierem formy (z rozpinaną obręczą) na tort.
3.Na sernik nakładamy łyżką mus truskawkowy. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 godzinę. Wyłączamy piekarnik i studzimy 40 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy jeszcze 30 minut. Gotowy sernik przekładamy do lodówki i studzimy minimum godzinę.
4.Jak sernik będzie wystudzony, przygotowujemy czekoladę, w której będziemy maczać truskawki. W garnku, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i krótko studzimy. Wymyte i wyczyszczone truskawki maczamy w czekoladzie i układamy na sernik.
Komentarze