Sernik z musem malinowo -truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać zmielonymi herbatnikami.
2.Ser zmiksować na małych obrotach miksera z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę kartoflaną, skórkę i sok z cytryny.Wyłożyć do tortownicy.
3.Piekarnik nagrzać do 180 stopni a następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni.Na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Na pierszą półkę wstawić tortownicę. Piec ok. 1,5 godziny. Nie uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez nastepna godzinę do wystygnięcia.
4.Mus:
Owoce zmiksować w blenderze przełożyć do rondla, zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odsawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na przestygnięty sernik, całość schłodzić.
Komentarze