SERNIK Z MUSEM MALINOWO -TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Serniczek bardzo delikatny na bazie sera ricotta dodatek musu powoduje że jest on również orzeźwiający, w sam raz na nadchodzące Walentynki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera ricotta
    35 dkg serka typu Philadelphia
    6 jajek
    6 łyżek mski kartoflanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    1 łyżka soku cytryny

    Mus:
    80 dkg malin i truskawek (mogą być mrożone)
    1 galaretka malinowa
    1 galaretka truskawkowa

    Ponadto:
    2 łyżki zmielonych herbatników
    tłuszcz do wysmarowania formy (tortownica - średnica 24 cm)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem malinowo -truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać zmielonymi herbatnikami.
  • 2. Ser zmiksować na małych obrotach miksera z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę kartoflaną, skórkę i sok z cytryny.Wyłożyć do tortownicy.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni a następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni.Na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Na pierszą półkę wstawić tortownicę. Piec ok. 1,5 godziny. Nie uchylać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez nastepna godzinę do wystygnięcia.
  • 4. Mus:
    Owoce zmiksować w blenderze przełożyć do rondla, zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odsawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na przestygnięty sernik, całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować