Sernik z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę.
W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ok 10-15 min dodając po jednym żółtku, następnie po łyżce dodajemy twaróg aż do wyczerpania produktu, ucieramy ok 20 min aż cukier zupełnie się rozpuści i ser stanie się puszystą masą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej, dokładne mieszamy.
Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy o wym ok 33x23 dno należy wyłożyć papierem. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego i przykrywamy drugą warstwą tartego na tarce ciasta.
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu studzimy w blaszce aż będzie zupełnie zimny.
Porady
Sernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie.
Komentarze