Wuzetka z konfiturą wiśniową

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne czekoladowe ciasto z delikatną śmietankową pianką, przełamane kwaskową nutą wiśniową,

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    8 jaj
    8 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:

    600 ml śmietanki 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    POLEWA:

    60 g gorzkiej czekoldy
    60 g mlecznej czekolady
    100 ml śmietany 30%

    PONADTO:

    dżem wiśniowy
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wuzetka

Wuzetka z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno. Wciąż ubijając dodawać żółtka.
  • 2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę 30x40. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
  • 4. Wystudzone ciasto przekroić na2 równe blaty.
  • 5. Dżem wiśniowy zmiksować. Posmarować nim każdy blat.
  • 6. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Wymieszać.
  • 7. Śmietanę wyłożyć na placek pokryty dżemem, przykryć drugim plackiem posmarowanym konfiturą. Na wierzch również wyłożyć cienką warstwę dżemu .
  • 8. Śmietankę rozgrzać do momentu wrzenia, ściągnąć z palnika, dodać posiekane czekolady. Dokładnie wymieszać. Polać ciasto, posypać wiórkami czekolady. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować