Sernik kajmakowy na kakaowym spodzie

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatny i puszysty sernik na mięsistym i wilgotnym spodzie kakaowym. Na wierzchu ubita śmietanka a wszystko to polane kajmakiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    100g masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    2 jajka
    2 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1kg twarogu (użyłam zmielonego twarogu z wiaderka)
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    100g masła (roztopionego)
    3 łyżki masy kajmakowej (krówkowej)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    250ml śmietanki 36%
    400g masy kajmakowej (oprócz 3 łyżek, które dodajemy do masy serowej)
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Sernik kajmakowy na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:
    1. Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać jajka, połączyć, a następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    2. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 180 st. C.
  • 2. Masa serowa:
    1. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać twaróg, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, masę kajmakową, mleko i wszystko delikatnie i krótko wymieszać.
    2. Masę wlać na ostudzone ciasto, wyrównać i piec w 180 st. C. przez min. 60 minut*.
    3. Wyłączyć i zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
  • 3. Dodatkowo:
    1. Śmietankę ubić na sztywno i schłodzić w lodówce.
    2. Masło razem z masą kajmakową podgrzać aż do rozpuszczenia się masła. Ostudzić.
  • 4. Na zimny sernik wyłożyć śmietankę, a następnie polać masą kajmakową. Wierzch można dobrowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

Porady

*Po tym czasie sprawdzić, czy masa dobrze stężała. Jeśli masa jest jeszcze dość wodnista ciasto przykryć folią aluminiową i zostawić w piekarniku. U mnie wystarczyło 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować