Sernik na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zarobić jak ciasto kruche: wszystkie składniki wyłożyć na stolnce, masło posiekać i szybko, energicznie zarobić - wyrabiać aż do zaabsorbowania masła. Ciasto należy podzielić ja na dwie części, jedną wsadzić do zamrażarki, a drugą do lodówki.
2.Masa: Masło stopić, ostudzić. Jajka ubić na puszystą, białawą masę z cukrem. Stopniowo, po łyżce, dodawać ser. Cały czas miksując, dodać przestudzone masło, skórkę z cytryny, skrobię oraz proszek, dokładnie wszystko połączyć.
3.Przygotować foremkę (ja: kwadratową o boku ok 25 cm). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Spód foremki wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową, a na jej wierzch ścieramy wyjętą z zamrażarki drugą połowę ciasta, na tarce o grubych oczkach. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza (wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i tam zostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze