Sernik na kakaowym spodzie

4.5 (172 ocen)

Pyszny, rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 12% (albo 18%)
    150g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g zimnego masła

    Masa serowa:

    1kg sera (2-3 krotnie zmielonego, ew. z wiaderka)
    100g masła
    200g cukru
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zarobić jak ciasto kruche: wszystkie składniki wyłożyć na stolnce, masło posiekać i szybko, energicznie zarobić - wyrabiać aż do zaabsorbowania masła. Ciasto należy podzielić ja na dwie części, jedną wsadzić do zamrażarki, a drugą do lodówki.
  • 2. Masa: Masło stopić, ostudzić. Jajka ubić na puszystą, białawą masę z cukrem. Stopniowo, po łyżce, dodawać ser. Cały czas miksując, dodać przestudzone masło, skórkę z cytryny, skrobię oraz proszek, dokładnie wszystko połączyć.
  • 3. Przygotować foremkę (ja: kwadratową o boku ok 25 cm). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Spód foremki wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową, a na jej wierzch ścieramy wyjętą z zamrażarki drugą połowę ciasta, na tarce o grubych oczkach. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza (wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i tam zostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Można polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować