Serniczek pachnący pomarańczą, na kakaowym spodzie, zaspokoi zapotrzebowanie na coś słodkiego nie jednego gościa. Wspaniały deser, szybki w przygotowaniu.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
15 dag. kakaowych herbatników
10 dag. masła
Masa serowa:
6 jajek
1 kg. sera trzykrotnie mielonego
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki soku pomarańczowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
2 budynie waniliowe
1 cukier o smaku pomarańczy-30 g.
Dodatkowo:
blaszka tortowa wyłożona papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
cukier puder do posypania
posypka cukrowa
Sernik pomarańczowy na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wałkuje wałkiem, pokruszone zagniatam z masłem, wykładam dno tortownicy.
2.Jajka ubijam na puch z cukrem i cukrem pomarańczowym, ciągle miksując dodaje budyń, olej, ser, sok z pomarańczy, skórkę.
3.Masę wylewam na spód. Ciasto piekę ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodne wynoszę do spiżarki, przed podaniem posypuję cukrem pudrem, posypką cukrową.
Komentarze