Sernik z chałwą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Serniki należą do deserów, które są zazwyczaj proste i szybkie do zrobienia. Dodatkowo przygotowane w odpowiedni sposób mogą być dość niskokaloryczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    (forma o średnicy o 16 cm)
    – 460 g sera twarogowego
    – małe opakowanie jogurtu greckiego (150-200 ml)
    – 3 jajka
    – opakowanie budyniu waniliowego bez glutenu
    – 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
    – 20 g dobrej jakości chałwy
    Dodatkowo
    – 5 kostek gorzkiej czekolady
    – 1 łyżeczka oleju kokosowego
    – 30 g dobrej jakości chałwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z chałwą 1. Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka.Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń oraz chałwę i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy ciasto. Wierzch posypujemy pokruszoną chałwą.

Porady

Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto dzięki chałwie ma lekko orzechowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować