Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Sernik mocno czekoladowy, z truflową nutą alkoholową, aromatem ziaren sezamu oraz dopełniającą głębię smaku kawą. Wykwintny wypiek, idealny na różnego rodzaju święta i jako rarytas na popołudniowy słodki relax.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruchy spód:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    4 łyżki śmietanki UHT 12%
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    150 g masła
    250 g czekolady mlecznej
    100 g cukierków „Trufle czekoladowe”
    500 ml śmietanki UHT 12% (ilość pomniejszona o 4 łyżki użyte do przygotowania kruchego spodu)
    4 jajka
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L mleka)

    Polewa:
    100 g chałwy sezamowej (np. o smaku waniliowo – kakaowym)
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Trufle Kawy Jajko

Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą 1. Zagnieść ciasto ze składników przeznaczonych na kruchy spód. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia i podpiec (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
  • Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą 2. Do garnka wlać ½ szklanki śmietanki, dołożyć 150 g masła, połamaną na małe kawałki czekoladę oraz rozdrobnione trufle. Składniki podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy – wystudzić.
  • Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą 3. W osobnym naczyniu zmiksować blenderem następujące składniki – twaróg, pozostałą ilość śmietanki, jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy. Mieszankę połączyć z masą czekoladowo – truflową i całość wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Formę ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 50 min.
  • Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą 4. Przygotować polewę – połamaną chałwę, masło oraz mleko podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, stale mieszając.
  • Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą 5. Masę od razu wyłożyć na wystudzony sernik i pozostawić do stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować