Sernik mocno czekoladowy, z truflową nutą alkoholową, aromatem ziaren sezamu oraz dopełniającą głębię smaku kawą. Wykwintny wypiek, idealny na różnego rodzaju święta i jako rarytas na popołudniowy słodki relax.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Kruchy spód:
3 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
4 łyżki śmietanki UHT 12%
½ szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
150 g masła
250 g czekolady mlecznej
100 g cukierków „Trufle czekoladowe”
500 ml śmietanki UHT 12% (ilość pomniejszona o 4 łyżki użyte do przygotowania kruchego spodu)
4 jajka
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L mleka)
Polewa:
100 g chałwy sezamowej (np. o smaku waniliowo – kakaowym)
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Sernik czekoladowy z truflami, chałwą i kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto ze składników przeznaczonych na kruchy spód. Masą wylepić formę (25 x 40) wyścieloną papierem do pieczenia i podpiec (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
2.Do garnka wlać ½ szklanki śmietanki, dołożyć 150 g masła, połamaną na małe kawałki czekoladę oraz rozdrobnione trufle. Składniki podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy – wystudzić.
3.W osobnym naczyniu zmiksować blenderem następujące składniki – twaróg, pozostałą ilość śmietanki, jajka, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy. Mieszankę połączyć z masą czekoladowo – truflową i całość wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Formę ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 50 min.
4.Przygotować polewę – połamaną chałwę, masło oraz mleko podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, stale mieszając.
5.Masę od razu wyłożyć na wystudzony sernik i pozostawić do stężenia polewy.
Komentarze