Sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 28 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzisiaj przedstawiam sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry, który upiekłam na imieniny mojego męża. Przepis pochodzi z kulinarnego programu z serii "Rączka gotuje - klasztorne smaki". Remigiusz Rączka odwiedził jakiś czas temu Klasztor Nazaretanek w Ostrzeszowie - gdzie mieszkam. Wspólnie z siostrą Elwirą i Salomeą przygotowali sernik z brzoskwiniami i placki z kaszy gryczanej i cukinii. Sernik wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował! Zachęcam do oglądania filmu - link na blogu oraz do wypróbowania przepisu :-).

  • 1 godz. 28 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny - 250 g
    5 żółtek
    3 łyżki drobnego cukru
    3 szklanki mąki krupczatki
    2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka gorzkiego kakao

    Masa serowa:
    1 kg twarogu półtłustego
    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki skórki pomarańczowej - opcjonalnie
    1 łyżka mąki krupczatki
    szczypta soli

    Beza:
    białka z 5 jajek
    szczypta soli
    3-4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami według siostry elwiry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka - 250 ml

    Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.
  • 2. Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.

    Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować