Pyszne kruche ciasto w połączeniu z kremowym sernikiem, slodkimi brzoskwiniami i delikatną pianką to prawdziwy raj. A do tego rodzinna blacha sprawi,że nikomu nie zabraknie dokładki.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kostka zimnego masła
6 żółtek
kilka kropli aromatu cytrynowego
otarta skórka z cytryny
Masa serowa;
1.5 kg twarogu mielonego (moze być z wiaderka)
5 jaj
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 budynie waniliowe
200g masła
szklanka drobnego cukru
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto zagniatam. Dzielę na 1/3 i 2/3 ciasta. Obie części zawijam w folię i chowam do zamrażarki na minimum godzinę.
Brzoskwinie odsączam na sitku i kroję na 4-6 częsci każą połówkę.
Przygotowuje blachę 25cm x40cm i wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na dużych oczkach większą część ciasta i lekko dociskam ją ręką. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę 15 minut aż ciasto lekko się zarumieni.
Przygotowuję masę serową. ucieram miękkie masło z cukrem aż masa zbieleje. Stopniowo wbijam po jednym jajku. Dodaję aromat i budynie. Porcjami dodaję ser i miksuję aż składniki dobrze się połączą.
Na upeiczony spód wylewam serową masę i układam brzoskwinie. Białka ubijam ze szczyptą soli i na koniec utrwalam pianę dodając porcjami cukier i kisiel. Miksuje aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie wykładam pianę na brzoskwinie. Na koniec ścieram drugą, mniejszą porcję ciasta.
Na początku ciasto piekę w temp.ok160 st około 60 minut, po tym czasie zwiększam temp. do 180 stopni i piekę ciasto jeszcze ok 15 minut. Zostawiam je w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Komentarze