Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm

    Ciasto:
    ok 500g mąki
    5 żółtek
    250g masła lub margaryny
    szczypta soli
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru

    Sernik:
    1 kg potrójnie zmielonego białego sera
    2 jajka
    2 białka
    2 budynie śmietankowe
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kostka masła

    Piana:
    5 białek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu

    Dodatkowo:
    1 duża puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, odłożyć 2/3 do lodówki, a 1/3 do zamrażarki.
    Zmielony ser łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z masą serową.
    2/3 schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru, a na końcu ścieramy pozostałą, mrożoną 1/3 ciasta. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160st C i pozostawiamy sernik jeszcze przez 55 minut. W trakcie możemy go przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu. Studzimy w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować