Kruche ciasto na bazie krupczatki, puszysta masa serowa i dużoooo brzoskwiń - czyż to nie brzmi pysznie? Sernik sprawdzi się idealnie do filiżanki kawy jak również na świąteczny stół.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
125 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
2 puszki brzoskwiń (po 400g)
5 białek
1 szklanka cukru
cukier puder do oprószenia
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.
2.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.
3.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier - ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Komentarze