Sernik z brzoskwiniami

4.48 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto na bazie krupczatki, puszysta masa serowa i dużoooo brzoskwiń - czyż to nie brzmi pysznie? Sernik sprawdzi się idealnie do filiżanki kawy jak również na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    250 g masła
    5  łyżek cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    125 g masła
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    2 puszki brzoskwiń (po 400g)
    5 białek
    1 szklanka cukru
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z brzoskwiniami 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz masło. Wszystko siekamy nożem aż składniki nieco się połączą. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Całość dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Schładzamy przez ok 30 minut.Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Równo wyklejamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º i zapiekamy ok 15 min.
  • Sernik z brzoskwiniami 2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, dodajemy jajka i całość dokładnie miksujemy. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na 4 części.Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową a następnie rozkładamy cząstki brzoskwiń.
  • Sernik z brzoswkiniami 3. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier - ucieramy do powstania gęstej, lśniącej piany. Gotową wykładamy na brzoskwinie. Wyrównujemy. UWAGA!!!! Pianę ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°. Pieczemy 60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy na ok 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować