W tym serniku mamy lekką kwaskowatość i za razem słodycz dżemu, aksamitny smak delikatnego sera,następnie białą czekoladę a na końcu kruchość orzeszków i ciastek Oreo.
Sernik z białą czekoladą i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 175°C.
2.Wyściełaj pierścienie papierem do pieczenia, tak aby kilkakrotnie zawinął się w środku.
3.W blenderze zmiksuj ciasteczka, orzechy i masło.
4.Rozłóż ciasteczkową masę równomiernie pomiędzy pierścienie i lekko dociśnij. U mnie najlepiej sprawdza się tu koniec grubej łyżki.
5.W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
6.W misce od miksera ubij ser, 120 g drobnego cukru i ekstrakt waniliowy.
7.Dodawaj po jednym jaku.
8.Dodaj lekko przestudzoną czekoladę.
9.Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.
10.Przelej równomiernie masę serową do pierścieni.
11.Piecz 30 minut.
12.Przestudź serniczki, około 15 minut.
13.W rondelku o grubym spodzie, rozpuść dżem. Rozłóż go na górę serniczków.
14.Lekko przestudź i następnie włóż do lodówki na conajmnej 6 godzin.
15.W rondelku rozpuść 50 g cukru z 1 łyżeczką wody. Nie mieszaj! Najwyżej lekko poruszaj rondelkiem, tak aby powstał bardzo jasny karmel.
16.Zdejmij rondelek z gazu i wsyp orzechy, tak aby dokładnie pokryć je karmelem.
17.Przełóż orzechy najlepiej na matę silikonową albo papier do pieczenia i pozwól aby lekko się przestudziły.
18.Kiedy orzechy są już zimne, pokrój je na drobne kawałki.
19.Jeżeli używałeś obręczy to delikatnie wysuń serniczek i zdejmij papier do pieczenia. Ciastko może lekko przyczepić się do obręczy, więc w takim wypadku lekko przesuń cienkim nożem dookoła obręczy. Jeżeli piekłeś sernik w dużej formie, pokrój go na prostokąty. Wierzch sernika udekoruj kawałkami skarmelizowanego orzecha.
Komentarze