Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aksamitny, rozpływający się w ustach…
Idealnie sprawdzi się na każdą uroczystość

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera-u mnie z wiaderka
    6 jajek
    pół kostki masła (125g)
    ok 200 g cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    polewa:
    tabliczka mlecznej czekolady + 50ml śmietany kremówki
    orzechy włoskie, rozdrobnione- około 3-4 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami, masłem na jednolitą puszystą masę.
    Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
    Następnie dodajmy stopniowo mąki, miksujemy.
    Biała ubijamy na sztywną i dodajemy do naszej masy i mieszamy już szpatułką. Nie używamy miksera!
    Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą
    Pieczemy w systemie góra/dół około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni (piekarni ma już być rozgrzany przed włożeniem ciasta)
    Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
    Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą (w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajmy do niej czekoladę, całość mieszając) i posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
    Smacznego!

Porady

Ser musi być dobrej jakości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować