Sernik wiedeński oblany czekoladą z orzechami włoskimi-bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrami, masłem na jednolitą puszystą masę.
Dodajemy po łyżce sera i miksujemy cały czas.
Następnie dodajmy stopniowo mąki, miksujemy.
Biała ubijamy na sztywną i dodajemy do naszej masy i mieszamy już szpatułką. Nie używamy miksera!
Blachę natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką/bułką tartą
Pieczemy w systemie góra/dół około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni (piekarni ma już być rozgrzany przed włożeniem ciasta)
Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy aby sernik nam odpoczął-około 15 minut.
Wyjmujemy, studzimy i polewamy polewą (w garnuszku podgrzewamy śmietanę i dodajmy do niej czekoladę, całość mieszając) i posypujemy orzechami włoskimi. Schładzamy.
Smacznego!
Komentarze