Sernik z brzoskwiniami bez spodu

4.35 (245 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mmmmmmm, rozpływający się w ustach. Lekki niczym chmurka i bez spodu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg twarogu (z wiaderka)
    5 jajek
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka extaktu waniliowego
    1 opakowanie budyniu
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.35 (245 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
    Osobno utrzeć masło z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
    Do masy dodać twaróg oraz 1 opakowanie budyniu, a na koniec stopniowo wmieszać przy pomocy łyżki pianę z białek.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń. Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.
    Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia i zapobiegnie pękaniu wierzchu ciasta.
    Następnie wstawić ciasto i piec w 180 stopniach około 1 godziny i 20 minut.

Porady

Budyń może być o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować