Domowy smalec z cebulką i jabłuszkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smalec to pyszna sprawa.
Nie zajadam go codziennie, ale uwielbiam kromeczkę świeżego chleba posmarować tym smarowidłem, położyć ogórka i zjeść.
Jajecznica z jego dodatkiem to poezja smaku. wyjda wam około 3 słoiczki 200ml

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg słoniny, bez skóry
    4 duże cebule
    3 duże jabłka (nie za miękkie)
    150-200 g boczku wędzonego lub podgardla
    1 łyżka soli, łyżeczka pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Domowy smalec z cebulką i jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę mielimy lub kroimy w drobną kostkę.
    W garnku lub szerokiej patelni rozpuszczamy ją, aż zacznie nam się złocić
    Trwa to około pół godzinki
    W tym czasie kroimy drobno cebulę, jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak samo boczek.
    Gdy słonina będzie już lekko złotawa dodaje cebulę i boczek i przesmażam dalej, przyprawiam całość solą i pieprzem. Przez kolejne pół h przesmażamy raz po raz mieszając, by ładnie się rumieniły skwarki z różnych stron.
    Następnie dajemy jabłuszka i całość mieszamy jeszcze około 15 minut.
    Wyłączamy kuchenkę i pozwalamy przestygnąć. Letni smalec przelewamy do słoiczków czy kamionkowych pojemniczków i zajadamy. W lodówce spokojnie może stać miesiąc. Smacznego.

Porady

Smalec najlepiej smakuje wyjęty 15 minut przed podaniem z lodówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować