Sernik bardzo kremowy, z galaretką i mandarynkami.Coś dla smakoszy serników o lekkiej, wilgotnej konsystencji.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg sera z wiaderka Włoszczowskiego lub Piątnicy,
1 serek mascarpone -250 g,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
6 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
10 dkg masła,
przyprawa do sernika,
olejek pomarańczowy lub skórka starta z pomarańczy
Kremowy sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na temp 160 st.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szklanki cukru.
Masło, żółtka, resztę cukru, cukry waniliowe ucieramy na puch. Wsypujemy mąkę. Stopniowo dodajemy ser, przyprawę i olejek/skórkę, mieszamy tylko do polączenia się składników. Następnie dodajemy pianę, mieszamy już wszystko łyżką- także tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy godzinę w temp. 160-170 stopni, potem jeszcze ok 15 minut w 150 st. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Mandarynki wykładamy na sernik, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze