Kremowy sernik bez spodu

4.47 (208 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik bardzo kremowy, z galaretką i mandarynkami.Coś dla smakoszy serników o lekkiej, wilgotnej konsystencji.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka Włoszczowskiego lub Piątnicy,
    1 serek mascarpone -250 g,
    3/4 szklanki cukru,
    2 cukry waniliowe,
    6 jaj,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    10 dkg masła,
    przyprawa do sernika,
    olejek pomarańczowy lub skórka starta z pomarańczy

    Wierzch:
    1 galaretka np pomaranczowa,
    6 mandarynek
Wystaw ocenę:

4.47 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Kremowy sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik na temp 160 st.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szklanki cukru.
    Masło, żółtka, resztę cukru, cukry waniliowe ucieramy na puch. Wsypujemy mąkę. Stopniowo dodajemy ser, przyprawę i olejek/skórkę, mieszamy tylko do polączenia się składników. Następnie dodajemy pianę, mieszamy już wszystko łyżką- także tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy godzinę w temp. 160-170 stopni, potem jeszcze ok 15 minut w 150 st. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Mandarynki wykładamy na sernik, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować