Sernik waniliowy, aromatyczny, bardzo kremowy o kruchym spodzie. Takie serniki lubię i za takimi tęsknie.... Nieskomplikowane w przygotowaniu i smakujące nieziemsko. Jeden z tych przepisów do których
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na spód:
-150g roztopionego masła
-250g ciastek digestive
Składniki na masę serową:
- 115g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej ( ja użyłam mąki ziemniaczanej)
- 900g serka kremowego typu philadelphia
- 2 jaja
- 115 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
Sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki mają mieć temperaturę pokojową
Piekarnik rozgrzać do 180ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić.
2.Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC.
W misce miksera połączyć skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać ser i miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać jajka jedno po drugim stale miksując, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Masa serowa ma być gładka i kremowa.
3.Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC przez 40-45min*. Sernik ma mieć złoty kolor a masa ma być lekko ścięta po bokach. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć na blat i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przełożyć i schłodzić w lodówce.
4.Jeżeli sernik zacznie za szybko brązowieć podczas pieczenia proponuje wierzch przykryć folią aluminiową. Najlepiej zrobić to na początku pieczenia gdyż sernik nie lubi otwierania piekarnika :-) ( lubi popękać).
Komentarze