Sernik waniliowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Sernik waniliowy, aromatyczny, bardzo kremowy o kruchym spodzie. Takie serniki lubię i za takimi tęsknie.... Nieskomplikowane w przygotowaniu i smakujące nieziemsko. Jeden z tych przepisów do których

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na spód:
    -150g roztopionego masła
    -250g ciastek digestive

    Składniki na masę serową:
    - 115g drobnego cukru do wypieków
    - 3 łyżki skrobi kukurydzianej ( ja użyłam mąki ziemniaczanej)
    - 900g serka kremowego typu philadelphia
    - 2 jaja
    - 115 ml śmietany kremówki 30%
    - 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - skórka otarta z 1 pomarańczy
    - skórka otarta z 1 cytryny

    Forma do pieczenia: tortownica 24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik waniliowy 1. Składniki mają mieć temperaturę pokojową
    Piekarnik rozgrzać do 180ºst. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wyłożyć masą ciasteczkową. Podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10min. Wyjąć i wystudzić.
  • Sernik waniliowy 2. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 200ºC. 
    W misce miksera połączyć skrobię kukurydzianą i cukier. Dodać ser i miksować do momentu uzyskania kremowej masy. Następnie dodać jajka jedno po drugim stale miksując, śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Masa serowa ma być gładka i kremowa.
  • 3. Gotową masę serową przełożyć do formy, wyrównać. Piec w piekarniku na środkowej pozycji w 200ºC  przez 40-45min*. Sernik ma mieć złoty kolor a masa ma być lekko ścięta po bokach. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i studzić sernik ok godziny. Następnie wyjąć na blat i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przełożyć i schłodzić w lodówce.
  • 4. Jeżeli sernik zacznie za szybko brązowieć podczas pieczenia proponuje wierzch przykryć folią aluminiową. Najlepiej zrobić to na początku pieczenia gdyż sernik nie lubi otwierania piekarnika :-) ( lubi popękać).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować