SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ

5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony na spodzie kruchym. Sernik z polewą budyniową i esami-floresami dwukolorowymi. Sernik wyszedł pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -150 g. masła
    -2 jajka
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -320 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1500 g. sera imperialu
    -8 jajka
    -250 g. cukru
    -1 łyżka ekstraktu waniliowego
    -3 budynie waniliowe po 40 g.
    -250 ml.śmietanki 30 %

    POLEWA BUDYNIOWA:
    -400 ml. mleka
    -1 budyń waniliowy
    -2 łyżki cukru, jeśli budyń był bez cukru
    -3 żółtka

    ESY-FLORESY:
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik waniliowy z polewą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozdrobnić mikserem,potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40 cm.. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
  • SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ 2. masa serowa-Żółtka zmiksować z połową cukru. Dodać ser,ekstrakt waniliowy i zmiksować. Budynie wymieszać ze śmietanką i dodać do sera.Białka ubić ze szczyptą soli, potem resztą cukru. Porcjami wmieszać do masy serowej, ale nie długo. Wylać masę na surowe ciasto i rozsmarować.
  • SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ 3. Piec ok.60 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
  • SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ 4. polewa-Wymieszać żółtka z cukrem i 1/2 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Trochę przestudzić i ciepłym posmarować zimny sernik.Odstawić do wystudzenia polewy.
  • SERNIK WANILIOWY Z POLEWĄ BUDYNIOWĄ 5. esy-Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego i polać sernik w esy-floresy.Białą czekoladę tak samo rozpuścić nad parą i jak nie jest lejąca to rozrzedzić śmietanką 30%. Przelać też do rożka papierowego i polać po serniku w esy-floresy. Sernik kroić jak mocno stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować