SERNIK SZACHOWNICA

4.51 (166 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna masa serowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze.

Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie!

Robi się go byskawicznie i zawsze się udaje.

Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    BISZKOPT:

    * jajko – 4 szt

    * maka pszenna – 3/4 szkl

    * mąka ziemniaczna – 40 g

    * proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki

    * cukier – 3/4 szkl

    * kakao – 2 czubate łyżki

    * mleko – 3 łyżki

    * sol – 1 szczypta

    MASA SEROWA:

    * ser biały 3 x mielony – 1,2 kg

    * jajko – 5 szt

    * cukier – 1 szkl

    * cukier waniliowy – 2 łyżki

    * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka

    * masło – 200 g
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ( 22×30)

    Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno z solą, powoli wsypujemy cukier, miksujemy na puch.

    Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

    Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao, ponownie mieszamy.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut/180C. Studzimy.

    MASA SEROWA:

    Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników.

    Dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt dzielimy na 8 równych długich pasków.

    4 szt układamy na blasze ( wyłożonej papierem ) zachowując równe odstępy.

    Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową.

    Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ).

    Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ).

    Uwaga! Wierch biszkoptów lubi si przypiekać! Możemy temu zapobiec przykrywając ciasto folią aluminiową.

    Studzimy w uchylonym piekarniku.

    Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować