Sezamowiec

0 (0 ocen)

Mój pomysł na sezamowca to kruche placki, krem budyniowy z dodatkiem pasty sezamowej i oczywiście obowiązkowo karmel sezamowy. Dla przełamania słodyczy kremu i karmelu, placki posmarowałam odrobiną dżemu porzeczkowego. Pyszności.

Składniki:

  • Ciasto:

    415g mąki pszennej
    2 jajka
    250g masła
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/4 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa sezamowa:

    150g ziarna sezamu
    2 łyżki miodu
    100g masła
    1/4 szklanki cukru

    Krem:

    5 żółtek
    500ml mleka
    130g cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3-4 łyżki pasty sezamowej

    Dodatkowo:

    2 łyżeczki dżemu z porzeczkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy Karmel Pasty

Sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej misy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, a każdą z nich owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować budyń na krem. W tym celu mleko przelać do garnuszka, odlewając 1/4 szklanki i podgrzewać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, którą rozprowadzić odlanym mlekiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Mleko doprowadzić do wrzenia i do gotującego przelać masę żółtkową intensywnie mieszając. Cały czas mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do uzyskania gęstego budyniu (czasem może potrwać to kilka minut). Gorącą masę nakryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchni budyniu – w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę o wymiarach 24x28cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Pierwszą część ciasta równomiernie rozłożyć na dnie foremki i piec przez około 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Kiedy drugi placek będzie w piecu, należy przygotować polewę sezamową. Do garnuszka przełożyć masło, miód i cukier. Rozpuścić, następnie dodać sezam, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie masa powinna nieco zgęstnieć.
    Trzecią część ciasta również rozłożyć w foremce i wylać na nią gorącą polewę. Piec również przez około 15 minut. Wszystkie placki dobrze wystudzić.
  • 5. Aby przygotować krem należy utrzeć masło na jasną i puszystą masę. Przez cały czas ucierając, powoli, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Na końcu dodawać po łyżce pasty sezamowej.
  • 6. Dwa placki bez karmelu bardzo cienko posmarować dżemem porzeczkowym. Układać warstwy: placek z dżemem, 1/2 kremu, placek z dżemem, 1/2 kremu, placek z karmelem. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować