Sezamowiec

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche ciasto z masą chałwową i sezamem na wierzchu.Dla smakoszy sezamu-chałwy to rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki,
    1 kos margaryny,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    4 żółtka,
    1 jajko,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia.

    Piana:
    1/2 szkl cukru,
    4 białka,
    1 łyzka mąki ziemniaczanej.

    wierzch ciasta:
    1 szklanka sezamu,
    2 łyzki miodu-prawdziwego,
    1/2 kos margaryny,
    1/3 szklanki cukru

    Masa:
    15 dkg chałwy,
    1/3 kos margaryny,
    3 łyzki cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie czesci.
    Piana:białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.
    Wierzch:margaryne rozpuszczamy, dodajemy cukier, sezam i miod.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, az sezam lekko sie zabrazowi, a masa zacznie gęstniec.
  • 2. Pierwsza czesc ciasta rozwalkowac,wylozyc na nia pianę i piec ok 20-25 minut w temp 160 stopni.
  • 3. Drugą część ciasta rowniez rozwałkowac i wyłozyc na nia gestniejąca masę sezamowa.Piec 20-25 minut w 160stopniach.
  • 4. Masa:margaryne rozpuszczamy, dodajemy cukier i chałwę, mieszamy az masa zrobi się jednolita i podgrzewamy do momentu az zacznie gęstniec.
    Przekładamy ciasto:
    ciasto z piana-masa chałwowa-ciasto z sezamem.

Porady

Ciasto jest dosc słodkie, zeby przełamac słodycz proponuje dac kwasny dzem na dolne ciasto-przed nałozeniem piany. Ciasto jest kruche, ale zeby dobrze sie kroiło proponuje zrobic je 2 dni pzred planowana konsumpcja-im dłuzej stoi tym jest lepszy. Gdy przechowujemy ciasto w lodowce łatwiej się go kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Masa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować