SEZAMOWIEC

4.5 (188 ocen)

Cisto to jest bardzo dobre

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    3/4 margaryny
    1/2 szkl. cukru
    5 żółtek
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa sezamowa:
    1 szkl. sezamu
    2 łyzki miodu
    10 dag masła
    1/4 szkl. cukru


    Masa z białkami:
    5 białek
    1/2 szkl. cukru
    budyń śmietankowy
    10 dag wiórek kokosowych

    Masa chałwowa:
    30 dag chałwy waniliowej
    1/2 kostki masła

    Dżem do posmarowania ciasta

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sezamowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części.
    Składniki na masę sezamową smażymy na jasno złoty kolor.
    Jedna część ciasta rozkładamy na blaszce a na nią ciepła masę sezamową i pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
    2. Masa z białkami - Białka ubijamy na sztywna piane i dodajemy kolejno pozostałe składniki.
    Drugą część ciasta wyłożoną na blaszce smarujemy dżemem. Na wierzch kładziemy masę z białkami i pieczemy ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach.
    3. Wykonanie masy chałwowej - rozpuszczamy masło dodając chałwę i studzimy.
    Układamy kolejno: ciasto z sezamem, masa chałwowa i ciasto białkowe.

Porady

Pilnujemy aby sezam na cieście nie spiekł się za mocno, bo będzie niesmaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Sezam

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować