Sernik pomarańczowy na miodowo piernikowym spodzie

4.87 (15 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Serniki to ulubione ciasta w moim domu i piekę je bardzo często. Dzisiejsza moja propozycja to delikatny, cudownie pachnący serniczek pomarańczowy z żurawina i rodzynkami na miodowo piernikowym spodzie. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje obłędnie. Idealny na święta, ale nie tylko...

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 20x20
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    • 150 g mąki (u mnie orkiszowa jasna),
    • 50 g miodu,
    • 50 g masła,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( z górką)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska),
    masa serowa:
    • 600g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    • 100g śmietanki 36%,
    • 4 jajka,
    • budyń śmietankowy bez cukru,
    • ok. 80-100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (u mnie 100 ml),
    • 2-3 krople ekstraktu pomarańczowego,
    • po 20 g rodzynek i żurawiny,
    polewa:
    • 2 łyżki masła (oleju kokosowego),
    • 2 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki kakao ( u mnie czarne),
    • 2-3 łyżki cukry pudru (u mnie zmielony ksylitol)
    • 2-3 krople ekstraktu pomarańczowej,
Wystaw ocenę:

4.87 (15 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik pomarańczowy na miodowo piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Wszystkie składniki na ciasto razem łączymy, aby miało jednolita konsystencje i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy. Delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    masa serowa:
    Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 min , następnie odcedzamy i studzimy.
    Ser miksujemy razem z ksylitolem, następnie dodajemy jajka, śmietanę, budyń i sok z pomarańczy. Miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 150°-160°C. Pieczemy około 50 - 60 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. (Ja używam piekarnika gazowego.) Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    polewa:
    Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować